Archive for the ‘sound’ Tag

COMMAND LINE ADVENTURES: Debian Lenny Sound Install

Debian 5 (Lenny)
Linux kernel: 2.6.26-2-486

I decided that I want to stream online radio stations through my Debian Lenny server (No GUI).I say server loosely because I have openssh-server installed. I use it for irssi and bashpodder. But now it will stream online music. Lets get started.

First thing I did was install mplayer:
$ sudo aptitude install mplayer
Since sound was not installed during the base install, I have to install sound…. or alsa should I say. This is the short story.
alsa install:
$ sudo aptitude install alsa-base alsa-utils
Those 2 packages should do it. I logged in as root and ran:
# alsaconf
Looks like the on-board sound is not even detected. I had an old PCI sound card laying around, so I shut it down, installed the card and reboot. Again, as root I ran:
# alsaconf
Went through the configuration screens where I picked my card and alsa configured the driver.
Rebooted.
Now to test this out, I tried to connect to a radio station with mplayer:
$ mplayer http://citadelcc-wls-am.wm.llnwd.net/citadelcc_WLS_AM
Nothing. I know this works because I can listen to this on my other full Debian install. Something must not be configured right. I run alsamixer:
$ alsamixer.
This is what I see.
alsamixer1

Great, it looks like the master volume/volumes are all the way down. So I turn them up. I use my left and right arrow keys to make my selection. Then the up and down keys to raise or lower the volumes.
alsamixer2
Hit Escape and try my station again:
$ mplayer http://citadelcc-wls-am.wm.llnwd.net/citadelcc_WLS_AM
Damn it! Still no sound. Open alsamixer again:
$ alsamixer
I notice the little “MM” in the boxes under each component. I arrow over to the master volume and hit the M key. The “MM” was replaced with “00”. The “MM” means muted. Well I finally came up with this configuration. The Master volume and PCM unmuted.
alsamixer3
So now I run:
mplayer http://citadelcc-wls-am.wm.llnwd.net/citadelcc_WLS_AM
and I hear voices……and the radio. 😉

Advertisements

Debian Lenny: System Sounds

Debian 5 (Lenny)
Linux kernel: 2.6.26-2-686
Gnome: 2.22.3

So far I don’t have system sounds working on my install. Sound does work, I just don’t have start-up and shut-down sounds. Things like that.
When I go to System > Preferences > Sound, and go to the Sound tab, play system sounds is checked. Still no system sounds. Let’s try this. Through synaptic, I installed gnome-audio and esound. Still no sound. I then, through synaptic, installed libesd-alsa0. Installing libesd-alsa0 replaces libesd-0. Now the system sounds work. If not… reboot. They should now.

Update: System/Gnome sounds are a bit annoying. I think I’ll turn them off.